Σκέφτομαι ελεύθερα

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Αγιά Σοφιά - Η μεγάλη μας ευκαιρία

16/7/2020


Αγια Σοφιά - Η μεγάλη μας ευκαιρία

Δημήτρης Αποστολόπουλος

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία, να εξαπολύσει έναν, άνευ προηγουμένου, «πόλεμο» κατά της, λεγόμενης, τουρκικής «δημοκρατίας», δηλαδή της τουρκικής διοίκησης και των πρόσφατων πεπραγμένων της.  Η πρόσφατη απόφαση του σουλτάνου για το, παγκόσμιας  εμβέλειας και αξίας, πολιτισμικό μνημείο της Αγίας Σοφίας είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία μας, ώστε η διεθνής κοινή γνώμη να ευαισθητοποιηθεί και για την γενικότερη τουρκική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή μας.

Εξάλλου είναι γνωστή η επίδραση των «ήπιων» παραγόντων, κατά κύριο λόγο πολιτισμικού περιεχομένου, στη διαμόρφωση του διεθνοπολιτκού status  στο οποίο, επειδή η Ελλάδα έχει αφήσει αναξιοποίητα τα πολλά πλεονεκτήματα  που διαθέτει, χάνουμε συνεχώς στα σημεία ενός ανελέητου υβριδικού πολέμου, ο οποίος είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο πόλεμος στον οποίο αναφέρομαι θα περιοριστεί στα ήπια και υβριδικά όπλα, με τα οποία και απειλούμαστε ως έθνος και χώρα από το τουρκικό κατεστημένο και τους εδώ συνεργούς του τα, αρκετά, τελευταία χρόνια. Αντί, λοιπόν, οι Έλληνες να αποκοιμίζονται με τα τουρκικά σήριαλ ας φροντίσει η ελληνική κυβέρνηση να αφυπνίσει την διεθνή κοινή γνώμη για το τι εστί Τουρκία, με εφαλτήριο όχι την «μακρινή» σφαγή των Ποντίων, την καταστροφή της Σμύρνης ή τον Αττίλα του ’74, αλλά τα σημερινά τους «κατορθώματα».

Αν η ελληνική πολιτεία αποφασίσει να αναλάβει μια μακροπρόθεσμης διάρκειας, συντονισμένη και συστηματική, πρωτοβουλία, δίχως απαραίτητα να δηλώνει ότι είναι δική της, η «διεθνής συνείδηση» θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να λάβει θέση, προφανώς απαξιωτική, για την συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι ενός μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η βάρβαρη τουρκική συμπεριφορά, αν αναδειχτεί κατάλληλα, δεν μπορεί παρά να θέσει απέναντί της την συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινής γνώμης, η οποία και έχει διαφορετικά, αποδεκτά, πρότυπα σε σχέση με εκείνα του 1915, της Ποντιακής σφαγής, της Μικρασιατικής καταστροφής κοκ. Χωρίς, βέβαια, να ισχυρίζομαι ότι αυτό είναι αρκετό, είναι πάντως μια αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να αρχίσει να ανακτά το χαμένο έδαφος στο διεθνοπολιτικό γίγνεσθαι.

Δεν περιορίζομαι στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η τουρκική ενέργεια για τους Έλληνες. Κατά τη γνώμη μου θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία, αν η παγκόσμια κοινότητα ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί για την τουρκική στάση τουλάχιστον έναντι του πολιτισμού. Επιτέλους, να γνωρίζουν όλοι ότι η Τουρκία δεν είναι απλώς ένα ακόμα κράτος, αλλά η αναθεωρητική δύναμη της περιοχής φέρουσα, μάλιστα, και την κύρια ευθύνη για όσα μπορεί να διαδραματιστούν στη γειτονιά μας  στο εγγύς μέλλον.

Η περιφρόνηση και βεβήλωση ενός μνημείου, της σημασίας και του βεληνεκούς της Αγίας Σοφίας, θα αναδείξει, επικουρικά, πολύ σύντομα την «ποιότητα» και τη συμβολή της τουρκικής «δημοκρατίας» στην ειρήνη και στην σταθερότητα της περιοχής. Κάθε άλλο παρά περί δημοκρατίας πρόκειται, αφού το τουρκικό κράτος θέλει να επιβάλει τα σουλτανικά πρότυπα, όχι μόνο στη δική του επικράτεια αλλά και, σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Με άλλα λόγια, η Τουρκία δεν είναι παρά μια χώρα μη σεβόμενη τα μέχρι σήμερα κεκτημένα της ανθρωπότητας, βεβηλώνοντας ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας στο λευκό κουτί και αν θέλετε να ειδοποιηθείτε για την απάντηση τσεκάρετε το κουτάκι "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις".